Diafiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi - Eryaman ANKARA

Kuru İğne Tedavisi

Kuru İğne Tedavisi Nedir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri arasında yer alan “Kuru iğne yöntemi” kronik kas iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarının tedavisinde kullanılacak olan bir yoldur. Tedavide ince enjeksiyon iğneleri kullanılır ve bu iğneler ilaç içermez. Kasta oluşan sertleşmeler, iğnenin mekanik etkisinden faydalanılarak giderilmeye çalışılır. Fibromiyalji, kronik kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarının tedavisinde son zamanlarda sıkça kullanılacak olan kuru iğne tedavisinin, ince ve çeşitli boylarda iğneler sayesinde kaslara uyarı vererek yapılabilmektedir.

Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Boyun ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı, omuz hareket kısıtlılığı ve omuz ağrısı, miyofasiyal ağrı sendromu, fibromiyalji sendromu, tenisçi ve golfçü dirseği, ağrılı kas spazmlarında; aynı pozisyonda sabit durma sonucu oluşan ağrılarda (bilgisayar kullanımı gibi), duruş bozukluğu veya skolyoza bağlı oluşan kas gerginlikleri sonucu oluşan ağrılarda; el, dirsek, omuz, topuk ve kalça tendinitlerinde, spor yaralanmalarında ve rehabilitasyonunda, çene eklemindeki tetik noktalara bağlı oluşan ağrılarda, travma sonrası omurga ağrılarında kuru iğne yöntemine başvurulur. Kasların etkilenme durumuna göre tek iğne uygulaması yapılabileceği gibi çoklu iğne uygulamaları da yapılabilir.

Kuru İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas tutulmalarında kasta spazm ve tetik noktalar oluşur; bunlar halk arasında kulunç olarak tarif edilir. Kuru iğnelemede bu kulunçların içerisine iğne batırılır ve birkaç saniye beklenilir; bunun sayesinde spazmın çözülmesi, tetik noktaların gevşemesi hedeflenir. Bu yöntem tetik nokta aktivasyonunun giderilmesinde bir hayli güvenli ve etkin bir şekilde kullanmak mümkündür. Kuru iğne tedavisi (İMS) için çeşitli uzunlukta ve çok ince iğneler kullanılır. Kasılmış, bu sebeple ağrılı olan ve fonksiyonunu yeteri kadar yerine getiremeyen kaslara bu özel iğneler batırılır. Kaslara uygulanmakta olan bu işlem ile kaslardaki spazmın çözülmesi, tedavinin esasını oluşturur.

Akupunktur Tedavisinden Farkı Nedir?

Akupunktur iğneleri tedavide kullanılsa da bu yöntem, akupunktur uygulamasından ayrı bir yöntemdir. İğneler muayene sonucu belirlenen, direkt tetik nokta olan kasa batırılır; uygulamanın yeri hastaya ve hastalığının durumuna göre değişebilmektedir. Akupunktur uygulamasında olduğu gibi standart uygulama noktaları yoktur. İlaç içermeyen bir uygulama olduğu için alerji, ilaç etkileşimi gibi yan etkiler oluşmaz. İşlem sırasında kuru iğnelemeye bağlı ağrı duyulması, iğneler ince olduğu için genelde minimaldir; bu ağrı duyma durumu da tetik noktaların hassasiyetine veya kişilerin ağrı eşiğine bağlıdır. Bazı hastalar işlem sırasında hiç ağrı duymadıklarını da ifade etmektedirler.

Kuru İğne Tedavisinin Seans Sıklığı ve Sayısı Nasıl Olmalıdır?

Genelde haftada 1-2 seans uygulama yapılır. Toplam seans sayısı genelde 3-5 seans biçiminde hastanın hastalığı ve iyileşme periyoduna göre değerlendirilir. Bazı hastalarda 1-3 seans yeterliyken bazı hastalarda hastalığın şiddeti ve durumu ile alakalı olarak nadiren 8-10 seans uygulama da yapılmaktadır.

Kuru İğne Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kuru iğne tedavisi, iğne ile yapılan bir tedavi olduğu için bu uygulamayı; işinde uzman, tetik nokta yerleşimini iyi bilen doktorların yapması gerekir. Doğru uygulamalar ile kuru iğne tedavisinin etkinlik oranları bir hayli yüksektir. Başka tedavilerle beraber veya tek başına kullanmak mümkündür. Başka tedavilerle beraber kullanımında da etkinlik artabilmektedir. Doğru ve etkin bir uygulama için muhakkak ilgili branşın (Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon) profesyonel doktorlarıne başvurulması önemlidir.

Kuru İğne Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kuru iğne tedavisi sonrası germe ve eklem hareket açıklığı egzersizlerinin kombine edildiği bir egzersiz programının hastaya öğretilip günlük uygulanması tedavinin etkinliğini arttırır. Steril iğnelerle yapılan uygulamadan birkaç saat sonra banyo yapılabilir, uygulama yerinin kapatılmasına ihtiyaç yoktur.