Diafiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi - Eryaman ANKARA

Ozon Tedavisi

Ortopedik ameliyatlar, alçı uygulamaları, atel uygulamaları, protez uygulamaları sonrasında hastaların eklemlerinde genellikle sertlik ve katılık oluşmaktadır. Alçı veya atel tedavisinden sonra, hasta o eklemini eskisi kadar yumuşak ve rahat kullanamamaktadır. Bunun nedeni de eklem ve ekleme bağlı olarak kaslarda yaşanmış olan hareketsizliktir. Eklemde şişlik, hareket kısıtlılığı ve hareketle ağrı oluşması gibi yakınmaların yanı sıra, kaslarda da belirgin bir güçsüzlük gözlenecektir. İşte, bu noktada ortopedik rehabilitasyon devreye girecektir.

Ozon Tedavisi Nedir?

Ozon tedavisi, bir rahatsızlığı ya da oluşan yarayı tedavi amacıyla vücudunuza ozon gazı uygulanmasını ifade eder. Ozon gazı, üç oksijen atomundan (O3) oluşan renksiz bir gaz olarak tanımlanır. Bağışıklık sistemini uyarmak suretiyle tıbbi hastalıklar veya rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabilir.

Ozon Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Ozon terapi hastalığa ve hastaya uygun olmak üzere vücuda farklı yollarla uygulanabilmektedir

Majör Yöntem: En yaygın kullanılan bu metotla hastanın 50-100 ml kanı alınarak, dozu belirlenmiş ozonla karıştırıldıktan sonra tekrar kişiye geri verilmektedir

Minör Yöntem: Kişiden alınan 2-5 cc kan,belirlenmiş dozda ozonla karıştırılarak kas içine enjekte edilmektedir.
Subkutan Uygulama: Belirlenmiş doz ve hacimdeki ozon gazı ince uçlu iğne ile cilt altına enjekte edilir.

Vücut Boşluklarına Ozon Gazı Verilmesi: Makat yoluyla, vajinal ve kulak yoluna püskürtme ile ozon verilebilmektedir.
Eklem İçine Ozon Gazı Verilmesi: Eklem rahatsızlıklarında uygun bir iğne ile belirli dozda ozon gazı eklem içine verilmektedir.
Torbalama Yöntemi: Diyabetik yaralar gibi kapanması güç yaraların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.

Ozonlanmış Ürünlerin Kullanılması: Ozonlu su, ozonlu yağ gibi ozonlanmış sıvıların haricen sürülmesi şeklinde uygulanabilmektedir.

Astım, Amfizem, KOAH türündeki solunum yolu hastalıklarında ozon, oluşan oksidatif strese uyumu sağlamaktadır.

Bronşiyal astım tedavisinde temel sorunlar enfeksiyonların kontrolü, immün sistemin güçlendirilmesi, bronşların obstrüksiyonu, allerjik reaksiyonlar ve oksijen azlığıdır. Obstrüktif akciğer hastalıklarında aynı zamanda pulmoner hipertansiyon gelişimi de sıktır.

Nefes alıp verme zorluğu yaşayan astım hastası kanında oksijen oranının düşmesi ve karbondioksitin artması sorunlarını yaşamaktadır. Ozon bu hastalarda enfeksiyon etkenlerinin giderilmesi yanında immun sistemin güçlendirilmesi, kanın yüksek enerjili oksijenlenmesi yoluyla tedavi edici olmaktadır.

Ozonun vazodilatör etkisi bu hastaların rahatlamasına neden olur. Kanın oksijen taşıma kapasitesi artar bu sayede dokularda gelişen hipoksi giderilmektedir.

Ozonun endotel hücrelere etkisi sonucu düz kasların gevşemesi ile bronş spazmı çözülmektedir. Bu da solunumun rahatlamasına yol açar.

Kronik Bronşit solunum yolu hastalıklarının en sık görülenlerindendir Bu hastalıkta azalmış olan lokal ve genel savunma gücü ozon tedavisiyle güçlenmektedir. T lenfositler ve T helper hücrelerinde artış sonucunda serumda Ig A ve IG M yapısındaki immunoglobulinler de yükselir. Dolaşımda immün kompleksler artar ve fagosit nötrofiller aktive olur. Bronşların inflamasyonu azalır. Bunlar solunumun rahatlamasına ve salgı miktarında azalmaya neden olur.

Ozon tedavisi sonucunda bu hastaların boğulma hissi, zor nefes alıp verme şikayetleri süratle düzelmektedir. Diğer yandan normal olarak kullanmak zorunda oldukları ilaçların dozu da azalmaktadır.

Ozon Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sistemi, stres ve yorgunluğa karşı sağladığı yararların yanı sıra Ozon Terapisi aşağıdaki konularda da faydalıdır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Metabolizma hızını artırır.
  • Anti-Aging etki sağlar.
  • Detox etkisi sağlar.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Ağrı giderici etki yaratır.
  • Anti-Kansorejen etki
  • Yaşam kalitesini artırır.
  • Erkeklerde özellikle 40 yaşından sonra görülebilen cinsel performans azalmasına karşı etkindir. Ozon Terapi sonrası performansta ciddi bir artış gözlenir.
  • Kadınlarda hormonal dengeyi sağladığı için menopozu çok daha rahat atlatmalarına vesile olur.
  • Kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kalp krizi riskini azaltır.
  • Stres kaynaklı şeker hastalığında faydalıdır.
  • Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo verme konusunda destekleyici tedavidir.
  • Ozon Tedavisi fiyatları paket olarak veya seans seans alınmasına göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastalık durumunda yapılan harcamalar dikkate alındığında, bağışıklık sistemini güçlendirerek önleyici bir etki oluşturduğu için Ozon Tedavisi fiyatları uygundur.

 Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

  • Hamileler
  • Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği olanlar (kalıtsal bir hastalık)
  • Yüksek tansiyon için ACE inhibitörü tedavisi alanlar
  • İleri derecede kansızlık
  • Pıhtılaşma bozukluğu gibi kan hastalıkları
  • Hipertiroidi / tirotoksikoz tablosu(tiroid bezinin aşırı çalışması)
  • Kronik ve/veya tekrarlayan pankreatit
  • Sık tekrarlayan kas krampları
  • Ozona alerjisi olan astım hastaları
  • Yeni geçirilmiş kalp krizi (miyokard infarktüsü) ve/veya kontrol altına alınmamış kalp-damar hastalığı 
  • Yeni geçirilmiş kanaması olan kişilerde ozon tedavisi uygulanmaz.

Ozon Tedavisinin Güvenliği ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ozon tedavisi -uygun şekilde planlandığında, dozlandığında ve uygulandığında- aspirin dahil diğer ilaçlardan daha güvenli kabul edilir. Uygulamada, konsantrasyonları son derece düşük tutarak, sadece tedavi için gerekli olan tıbbi ozon miktarı kullanılır. Kısa yarılanma ömrü nedeniyle, tıbbi ozon tipik olarak 30 dakikadan az sürer. Ayrıca, ozon tedavisi sonrası uzun süreli etkiler bildirilmemiştir. 

Tıbbi ozon, çoğu için istenmeyen yan etkilere neden olduğu bilinen antibiyotiklere alternatif olarak yaygın olarak kullanılır. Düzgün kullanıldığında ozon tedavisi, tutarlı ve güvenli olduğu kanıtlanmış etkileri olan sağlıklı bir tedavi olarak kabul edilir. 
Uluslararası Yaşam Kalitesi Değerlendirmesine göre, ozon tedavisi yaptıranlar tedaviden sonra daha iyi yaşam kalitesine kavuşmaktadır. Ozon tedavisinin etkinliğini, tıbbi ozonun üretildiği ve uygulandığı kontrollü ortam belirlemektedir. 

Ozonun tek dezavantajı, yüksek konsantrasyonlara maruz kalmanın potansiyel toksisitesinde yatmaktadır. Ozonun bakteri ve virüslerin hücre duvarlarının bileşenlerine zarar verir. Bunun nedeni, duvar zarının lipit tabakaları, özellikle bazı lipit tabakalarını oluşturan doymamış yağ asitleri ile oksitlenmesidir. 

Doymamış yağ asitleri, akciğerlerin ve akciğer hücrelerinin iki tabakasını kaplayan sıvıda da bulunur. Büyük konsantrasyonlarda ve / veya yanlış uygulanırsa, ozon vücutta bulunan bu doymamış yağ asitleri ile reaksiyona girebilir. 

Bu, enflamasyonu aktive eden ve hücre hasarı veya hücre ölümüyle sonuçlanan reaksiyonlara yol açan enzimlerin salınmasını tetikleyebilir.

Ozon tedavisine başlamadan önce bir doktora muayene olmak önemlidir. Doz ve konsantrasyonun yanı sıra uygulama için uygun teknikler, güvenli ve etkili tedavinin anahtarıdır. Her tedavide olduğu gibi minimal yan etkiler tıbbi ozon tedavisinde de oluşabilir.

Ozon tedavisi gören hastaların en yaygın şikayetleri; 

  • zayıflık, 
  • hafif baş dönmesi
  • uyku hali dahil hiçbiri uzun sürmeyen küçük yan etkilerdir. 

Oluşan bu yan etkilerin çoğunun yanlış uygulamadan kaynaklandığı kanıtlanmıştır. Nadiren, hastalar küçük bir döküntü olarak ortaya çıkan lokal bir ozon uygulamasına karşı alerjik bir cilt reaksiyonu yaşarlar. Yaklaşık 400.000 hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, yan etki sıklığı 1: 1000-1: 2000 olarak bulunmuştur ve bu da ozon tedavisini istatistik olarak mevcut en güvenli tedavilerden biri haline getirmiştir.